Post Top Ad

Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015

Λογοτεχνικό αφιέρωμα στον Θεσσαλό ήρωα Αχιλλέα

Ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό αφιέρωμα στον Θεσσαλό ήρωα Αχιλλέα πραγματοποιείται το Σάββατο 14 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων 7 μμ. Διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Θα απαγγελθεί στην αρχή στην καθαυτό ομηρική γλώσσα και γραφή της ραψωδίας που αναφέρεται την ταφή του Έκτορα γιου του βασιλιά της Τροίας Πριάμου από τον συμπολίτη λογοτέχνη κ. Ανδρέα Παπαδημητρίου.

Η κ. Γεωργία- Γοργώ Αλεξίου Γενική Γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας θα είναι η κύρια ομιλήτρια και θα αναπτύξει το θέμα: «ΑΧΙΛΛΕΑΣ - Ο ΗΡΩΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ» η καταγωγή, τα πρόσωπα του περιβάλλοντός του, η δράση του και η προσωπικότητα του ήρωα, όπως διαφαίνονται μέσα από το έπος του Ομήρου.

Ακολουθεί θεατρικό αναλόγιο με αποσπάσματα από την Ιλιάδα που θα αποδώσουν λογοτέχνες μέλη της Ένωσης.

Στο τέλος η Δημοτική Χορωδία Τρικάλων με μαέστρο την κ. Ελένη Ζιάκα θα κλείσει την εκδήλωση με τετράφωνα τραγούδια που θα αναφέρονται στην ελληνική αρχαιότητα αφενός αλλά και στο σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό.

ΑΧΙΛΛΕΥΣ - Ο ΗΡΩΑΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ

Ο Αχιλλέας ανήκει στην Ελληνική Ηγετική Ομάδα της Τρωικής Εκστρατείας, διαδραματίζει κεντρικό στις επιδιώξεις της και φυσικά πρωταγωνιστικό ρόλο στο έπος της Ιλιάδας. Είναι η μεγαλύτερη μορφή ανάμεσα στους Έλληνες, ο πιο ανδρειωμένος από όλους και ο πιο όμορφος (Β 674), πολύ νέος, ανύμφευτος και, πάνω απ' όλα, γιος Θεάς.

Ήταν γιος του Πηλέα και της Νηρηίδας Θέτιδας. Είχε πάρει μέρος στην Εκστρατεία με πενήντα καράβια και 2.500 άνδρες. Οι λαοί που είχε στρατολογήσει από την εριβώλακα (την εύφορη) Φθία, λεγόταν Μυρμιδόνες, Έλληνες και Αχαιοί, και κατοικούσαν στο Πελασγικό Άργος, στην Άλο στην Αλόπη, στην Τραχίνα, στην Ελλάδα και στην πρωτεύουσα Φθία, μια περιοχή της νότιας Θεσσαλίας τότε, που δεν μπορούμε σήμερα να προσδιορίσουμε ακριβώς τα όριά της (Β 681 κ. ε.).

Η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 1980 από μια ομάδα σπουδαίων λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης. Μέλη της υπάρχουν, όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, από την Κύπρο και την Κρήτη έως τον Έβρο.

Σύμφωνα με το καταστατικό σκοπός της Ε.Λ.Β.Ε. είναι:

α) Η διάδοση, καλλιέργεια και ανάπτυξη της Λογοτεχνίας, της Ιστορίας και της λαογραφίας, ιδιαίτερα στον Βορειοελλαδικό και γενικότερα στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και στον Ελληνισμό του εξωτερικού.

β) Η επιδίωξη να παραμείνουν και να δημιουργούν στον τόπο τους οι πνευματικοί άνθρωποι της Βορείου Ελλάδος και η παρώθηση τους για δημιουργία.

γ) Η ανάπτυξη μεταξύ των μελών αλληλεγγύης, φιλίας και συναδέλφωσης.

δ) Η συνένωση των πνευματικών ανθρώπων της Βορείου Ελλάδος και η προστασία των πνευματικών συμφερόντων αυτών.

ε) Η υποβοήθηση και προβολή του έργου των μελών.

Μερικά στοιχεία για τον πόλεμο αυτό και για τον μεγάλο ήρωα του Πολέμου όπως τον περιγράφει ο Όμηρος στην Ιλιάδα τον Θεσσαλό Αχιλλέα.

Αιτία του Πολέμου αυτού είναι η αρπαγή της ωραίας Ελένης γυναίκας του βασιλιά της Σπάρτης Μενελάου ο οποίος ήταν αδερφός του Αγαμέμνονα βασιλιά των Μυκηνών. Πώς έγινε αυτό. Η αιτία όπως αναφέρεται στη Μυθολογία είναι η θεά Ερις η οποία ενώ φιλονικούσαν τρεις θεές του δωδεκάθεου η Αθηνά, η Ήρα και η Αφροδίτη για το ποιά από αυτές είναι η ωραιότερη η έριδα έριξε ένα χρυσό μήλο «το μήλο της Έριδος» με την αναγραφή στην ομορφότερη τη καλλίστη . Ο θεός Δίας για να λύση για το ποια απ' αυτές είναι η ωραιότερη και ποια άξιζε το μήλο στη Αφροδίτη και η θεά Αφροδίτη για ανταμοιβή έκανε την Ελένη την πιο όμορφη γυναίκα ώστε να την ερωτευθεί ο Πάρις σαν την πιο όμορφη θνητή γυναίκα και ενώ φιλοξενήθηκε στο παλάτι του Μενελάου φεύγοντας πήρε μαζί του την ωραία Ελένη καθώς και τον θησαυρό του Μενελάου και πήγαν μαζί στην Τροία. Το γεγονός αυτό έθιξε καίρια το φιλότιμο όλων των Ελλήνων που αν και είχαν χωριστά κράτη ενώθηκαν όλοι και με αρχηγό τον Αγαμέμνονα ετοιμάζονται για πόλεμο με την Τροία να τιμωρήσουν τον Πάρι και να πάρουν πίσω την Ελένη και τους θησαυρούς. Έτσι άρχισε ο Τρωϊκός Πόλεμος ο οποίος διήρκησε 10 ολόκληρα χρόνια. Το γεγονός τοποθετείται από τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους περί τις τρείς και κάτι χιλιάδες χρόνια από σήμερα και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν μετά από ανασκαφές το 1870 ανακάλυψε την μέχρι τότε εντελώς μυθική Τροία. Σήμερα το σύνολο της αρχαιολογικής κοινότητας συμφωνεί ότι πράγματι η συγκεκριμένη τοποθεσία στην ασιατική πλευρά του Ελλήσποντου (Δαρδανέλια) είναι η Τροία και ότι σίγουρα υπάρχει κάποιος ιστορικός πυρήνας όσον αφορά τον πόλεμο.

Στον πόλεμο αυτό όσον αφορά τους Πανέλληνες έλαβε μέρος δυναμικό ολόκληρη η Θεσσαλία με αρχηγό τον Αχιλλέα γυιό του Πηλέα και της Θέτιδας από τη Φθία . Ο Πηλέας ήταν ο βασιλιάς της ΦΘΙΑΣ η οποία σήμερα τοποθετείται από τους αρχαιολόγους ότι έκειτο στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων.

Ο Αχιλλέας λοιπόν με 50 καράβια γεμάτα Θεσσαλούς πολεμιστές τους ονομαζόμενους Μυρμιδόνες εκστρατεύει από την Αυλίδα μαζί με την υπόλοιπη στρατιά των πανελλήνων και με αρχηγό τον Αγαμέμνονα κατά της Τροίας. Δεν πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι και η πόλη μας η αρχαία Τρίκκη συμμετείχε στην εκστρατεία με τους ανάλογους πολεμιστές με τους γιούς του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....