Post Top Ad

Πέμπτη, Απριλίου 30, 2015

Ενδιαφέροντα τα σεμινάρια του Κέντρου Πρόληψης ν. Τρικάλων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η συνεργασία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων και του Κέντρου Πρόληψης ν. Τρικάλων για την πραγματοποίηση δύο συναντήσεων ενηλίκων ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ιδιαίτερα οργανώθηκαν συναντήσεις με θέματα:

Α) «Χρήση - κατάχρηση - εξάρτηση από το Διαδίκτυο» στις 21/4/ 2015

Β) «Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση» στις 28/4/ 2015

Η κ. Άννα Καραμπίνα, κλινική ψυχολόγος και επιστημονικά υπεύθυνη του ΚΚΠΤ την τελευταία 20ετία, ανέπτυξε μεθοδικά με την γνωστή ολοκληρωμένη επιστημονική της κατάρτιση και την επικοινωνιακή της αμεσότητα σημαντικές παραμέτρους των θεμάτων προσεγγίζοντας τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στα είδη εθισμού στο διαδίκτυο, στις γενεσιουργές αιτίες του φαινομένου, στο τι θα πρέπει να γνωρίζουν και να κάνουν οι γονείς, πότε θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν, Τόνισε ιδιαίτερα ότι η ενασχόληση με το Διαδίκτυο γίνεται ακαταμάχητη εφόσον το άτομο παρουσιάζει κάποιες ανάγκες που βρίσκουν πρόσκαιρη ικανοποίηση μέσα από αυτήν. Οι λόγοι μπορεί να σχετίζονται με προϋπάρχοντα στοιχεία της προσωπικότητας του, υποκείμενες ψυχικές διαταραχές (άγχος, κατάθλιψη, κοινωνική φοβία, κ.α), να είναι μία μαθημένη συμπεριφορά που ενισχύθηκε από τον περίγυρο (π.χ η τάση των γονέων να χρησιμοποιούν τον Η/Υ και το Διαδίκτυο για να αποσπάσουν τη προσοχή των παιδιών τους όπως με την τηλεόραση). Αυτές οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται με άλλο τρόπο ή ικανοποιούνται ευκολότερα με τη βοήθεια του Διαδικτύου. Το Διαδίκτυο προσφέρει ανωνυμία, εύκολη προσβασιμότητα, μικρό κόστος, απομονώνει από τον περίγυρο και είναι γενικά αποδεκτό ως μέσο. Αυτά τα στοιχεία του μπορεί να βοηθήσουν την έκφραση ψυχικών δυσκολιών μέσω της χρήσης του.

Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου επικοινωνίας στην οικογένεια είναι θεμελιώδους σημασίας για την προστασία του εθισμένου παιδιού στη χρήση του διαδικτύου. Αυτό επιτυγχάνεται με τον καθορισμό των στόχων από την πλευρά των γονέων, την επιλογή της κατάλληλης στιγμής για συζήτηση, η οποία πρέπει να είναι πριν την πλοήγηση στο διαδίκτυο και όχι κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της. Οι γονείς οφείλουν να χρησιμοποιούν επιχειρήματα, να είναι προετοιμασμένοι για την αρνητική στάση του παιδιού και εάν αποτύχουν να σκεφτούν νέους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους.

Αναφορικά με το δεύτερο θέμα «Αυτοεκτίμηση - Αυτοπεποίθηση» η κ Καραμπίνα μίλησε για την αυτό-αξία ως έννοια, αλλά και ως πραγματικότητα η οποία βασίζεται σε δυο πολύτιμες αρετές, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Δυο σπουδαίες αξίες οι οποίες δεν καθορίζονται από εξωτερικά χαρακτηριστικά, αλλά από την εσωτερική δύναμη που κρύβεται μέσα μας. Η αυτοεκτίμηση συγκροτείται από πολύ μικρή ηλικία με βάση την εικόνα που μας προβάλλουν οι άλλοι για το άτομό μας και κυρίως οι γονείς μας, τις γενικότερες εμπειρίες μας για την ικανότητά μας να διευθετούμε καταστάσεις, την κατάσταση της υγείας μας κ.λ.π. Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την αξία που προσδίδουμε στον εαυτό μας.

Τονίστηκε επίσης ότι η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σημαντικό είναι ο γονιός να μπορεί να δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας στο παιδί και να καθορίζει ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα στο οποίο το παιδί μπορεί να αυτενεργεί, παρά να επαναλαμβάνει και να προσαρμόζεται στις δικές μας υποδείξεις. Πολλοί από εμάς τώρα πια ξέρουμε, από εμπειρία, ότι η υπερβολική κριτική και οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί μπορούν να αποδυναμώσουν την αυτοεκτίμηση.

Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί, με το κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, προληπτικές παρεμβάσεις σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, εφήβους και στην ευρύτερη κοινότητα με στόχο την καλύτερη γνώση του εαυτού, την βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και την ανάπτυξη γνώσεων, στάσεων και δεξιοτήτων που επιτρέπουν υπεύθυνες επιλογές στον καθημερινό τρόπο ζωής και προάγουν την υγεία. Επίσης παρέχει συμβουλευτική και πληροφόρηση για τις υπάρχουσες θεραπευτικές δομές σε άτομα που έχουν σχέση με χρήση ουσιών.

Το έργο του ΚΚΠΤ, είναι πολύ σημαντικό, απαιτεί την πολύπλευρη στήριξη της Πολιτείας και των συμμετεχόντων φορέων, δηλαδή της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, του Δήμου Τρικκαίων, της Αντιναρκωτικής Επιτροπής του Δήμου Τρικκαίων και της ΠΕΔ Θεσσαλίας. Είναι σημαντικό γιατί παρέχει στην κοινωνία πρωτογενή πρόληψη σε μια εποχή όπου φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας (βία, εγκληματικότητα, διαφορετικότητα κ.α.) είναι ιδιαίτερα οξυμένα και ως συνέπεια της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....