Post Top Ad

Τρίτη, Μαΐου 19, 2015

Συνεργασία του 1ου Γυμνασίου Τρικάλων με το κολλέγιο Sainte Anne στο πλαίσιο του ERASMUS+

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ / Βασική Δράση 2 (ΚΑ2): Στρατηγικές Συμπράξεις μεταξύ Σχολείων πραγματοποιήθηκε από 30 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2015 διδακτική επίσκεψη εικοσιτεσσέρων (24) Γάλλων μαθητών και τριών συνοδών καθηγητών στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Το Σχολείο μας συμμετέχει ως συντονιστικός φορέας στην υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Les mini MOOC en collège» συνολικής διάρκειας δυο ετών ( Σχολικές χρονιές 2014-2015 και 2015-2016) και συνεργάζεται με το Σχολείο «Sainte Anne » που βρίσκεται στο Μπορντώ της Γαλλίας.

Ο όρος MOOC(Massive Open Online Course ) ή σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά «Μαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα» αναφέρεται σε διαδικτυακά (online) μαθήματα (courses), που αποσκοπούν στη μαζική (massive) συμμετοχή και ανοικτή (open) πρόσβαση στη γνώση μέσω του διαδικτύου.

Στην δική μας περίπτωση, «Les mini mooc en collège», πρόκειται για μαθήματα διαδικτυακά που αφορούν την λογοτεχνία και ιστορία συγκεκριμένης χρονικής περιόδου από μαθητές γυμνασίου απευθυνόμενα σε μαθητές γυμνασίου και όχι μόνο.

Το αντικείμενο και οι στόχοι συνεργασίας σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίηση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο δημιουργικό και συνεργατικό. Επιπλέον, στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται η εμπέδωση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των νέων καθώς και η επαφή και γνωριμία με την κουλτούρα και τον πολιτισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μια πρώτη μετακίνηση των Γάλλων εταίρων η οποία και έγινε στις 25- 28 Ιανουάριο 2015 στη πόλη μας και αφορούσε συνάντηση εκπαιδευτικών για την στοχοθεσία του προγράμματος. Η δεύτερη μετακίνηση συμπεριλάμβανε εικοσιτέσσερις μαθητές που φιλοξενήθηκαν σε αντίστοιχες ελληνικές οικογένειες

Ερχόμενοι στο σχολείο οι Γάλλοι μαθητές μαζί με τους συνοδούς τους, τους υποδέχτηκε με θέρμη, η Διευθύντρια του σχολείου μας κ. Μαριάννα Αποστόλου και μια εβδομάδα καλής συνεργασίας μόλις είχε ξεκινήσει.

Στη διάρκεια παραμονής τους εδώ, οι Γάλλοι μαθητές συνεργάστηκαν με τους Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχοντας στόχο την εκπαίδευσή τους για μια πιο ενεργή συμμετοχή στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι Γάλλοι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στην δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με σκοπό την ενσωμάτωση πολυμεσικών στοιχείων στα μαθήματα που δημιουργούν. Η συνεργασία τόσο των συνοδών καθηγητών όσο και των μαθητών ήταν εξαιρετική. Την εκπαίδευση στις νέες τεχνολογίες ανέλαβε η κ. Ευαγγελία Ζαφείρη με τον κ. Δημήτριο Θεοχάρη και αφορούσε όλα τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν Έλληνες και Γάλλοι μαθητές. Παράλληλα υπήρξε μια άριστη συνεργασία των φιλολόγων που ασχολούνται με το πρόγραμμα με τους αντίστοιχους Γάλλους για την πορεία του προγράμματος. Ειδικότερα η κ. Γαρυφαλλιά Βαϊοπούλου που έχει αναλάβει για την φετινή χρονιά την δημιουργία των μαθημάτων από την πλευρά του σχολείου μας παρουσίασε το παραγόμενο υλικό και έθεσε σε άριστη συνεργασία το χρονοδιάγραμμα των εργασιών για τους επόμενους μήνες.

Επί πλέον, σύμφωνα πάντα με τους στόχους του προγράμματος, οι Γάλλοι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα ελληνικών με στόχο την εκμάθηση του ελληνικού αλφάβητου, λέξεων και απλών εκφράσεων της καθημερινότητας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έκπληξη τους προκάλεσε η διαπίστωση του μεγάλου αριθμού κοινών λέξεων στις δυο γλώσσες, την ελληνική και την γαλλική.

Εκτός όμως των μαθημάτων, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικές επισκέψεις και εκτός σχολικής τάξης. καθώς στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η επαφή και γνωριμία με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της αντίστοιχης χώρας,

Για το σκοπό αυτό το πρωί, της Τετάρτης τους Γάλλους και Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα υποδέχτηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου ο Δήμαρχος κ. Παπαστεργίου Δημήτριος μαζί στην Αντιδήμαρχο κα Βασιλένα Μητσιάδη. Ο Δήμαρχος τους υποδέχτηκε μιλώντας Γαλλικά και μίλησαν για τους σκοπούς του προγράμματος και αντάλλαξαν χρήσιμες πληροφορίες.

Στη συνέχεια, ο ομάδα των μαθητών επισκέφτηκε το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα, ένα χώρο- όπου αναδεικνύεται και προβάλλεται η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής μας- όπου κάθε επισκέπτης έχει την δυνατότητα γνωρίσει την πόλη, τα μνημεία και την ιστορία τους, τις συνθήκες ζωής των παλιότερων, την τοπική οικονομία, αλλά και την κοινωνική και πολιτική μας ιστορία. Εκεί η πάντα ευγενική κυρία Μαρούλα Κλιάφα ξενάγησε τους μαθητές στον χώρο και εντυπωσίασε τους Γάλλους μαθητές κάνοντας τη ξενάγηση σε άπταιστα γαλλικά.

Αμέσως μετά έγινε ξενάγηση στο χώρο που βρίσκονται το Κουρσούμ τζαμί και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και οι μαθητές κατανόησαν την συνύπαρξη των δυο διαφορετικών κόσμων. Επόμενος σταθμός του πρωινού «οδοιπορικού» στην πόλη ήταν η επίσκεψη στο Φρούριο. Εκεί μας περίμενε ο αρχαιολόγος κ. Ιωάννης Μάνος που μας ξενάγησε στο χώρο και οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορία του Φρουρίου. Κατεβαίνοντας από την ανατολική πλευρά, περάσαμε από το Βαρούσι και καταλήξαμε στο Ασκληπιείο

Το απόγευμα, οι μαθητές επισκέφθηκαν τον Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων και Παράρτημα Φανερωμένης «οι Θεριστάδες» για να έρθουν σε επαφή με τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής των δημοτικών τραγουδιών δεδομένου ότι από την πλευρά μας στα πλαίσια του προγράμματος οι μαθητές δουλεύουν πάνω στο δημοτικό τραγούδι. Ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους του συλλόγου και με την καθοδήγηση του προέδρου του συλλόγου κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ ένας Γάλλος μαθητής και μια Ελληνίδα μαθήτρια φόρεσαν παραδοσιακές ελληνικές στολές. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν την εκκλησία Πόρτα Παναγιά και το τοξωτό γεφύρι στη Πύλη.

Το Σάββατο το πρωί, οι μαθητές επισκέφθηκαν τα Μετέωρα. Έμειναν καταγοητευμένοι από την εικόνα το τοπίου που έβλεπαν, μοναδική και ξεχωριστή! Ξεναγήθηκαν αρχικά από τις Καλόγριες της Ιεράς Μονής του Αγίου Στεφάνου και στην συνέχεια ο μοναχός του Μεγάλου Μετεώρου τους μίλησε για την ιστορία της Μονής αλλά και ολόκληρης της μοναστηριακής κοινότητας.

Το βράδυ έγινε η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση στο σχολείο με μουσική και με φαγητά που ετοίμασαν οι οικογένειες που φιλοξενούσαν τους Γάλλους μαθητές σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους υπευθύνους του προγράμματος.

Την επόμενη το πρωί, οι Γάλλοι μαθητές με τους καθηγητές τους πήραν τον δρόμο της επιστροφής με τις καλύτερες εντυπώσεις από την φιλοξενία και γενικά από την διαμονή τους εδώ.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους Γάλλους μαθητές, τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων που σε όλη τη διάρκεια της διαμονής των Γάλλων εταίρων ήταν μαζί μας με κάθε τρόπο και κυρίως που διοργάνωσαν την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις Αρτογωνιά και Δερμίση που πρόσφεραν τις νόστιμες δημιουργίες τους.

Ήταν μια πετυχημένη εβδομάδα συνεργασίας και θα την αναπολούμε ως το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων.

Για την παιδαγωγική ομάδα

Η συντονίστρια του προγράμματος

Βασιλική Ακράτου

Καθηγήτρια Γαλλικών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....