Post Top Ad

Τετάρτη, Μαΐου 13, 2015

Παρουσίαση πρωτοποριακού ερευνητικού έργου όπου συμμετέχει και το ΚΕΝΑΚΑΠ

H παρουσίαση ενός πρωτοποριακού ερευνητικού έργου με το διακριτικό τίτλο ΑΙ4Β και επίσημο τίτλο «Υποδομές Πληροφορικής για τη Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικών Αλυσίδων σε Συμβιωτικά Δίκτυα Βιοενέργειας με Υπηρεσίες Λογοδοσίας» που συγχρηματοδοτείται από την Δράση «Συνεργασία» του ΕΠΑΝ ΙΙ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συντονίζει το ΙΠΣΥ/ΕΚ "Αθηνά", θα πραγματοποιηθεί στο 1stThessaloniki Science Festival.

Στην κοινοπραξία υλοποίησης του έργου συμμετέχει μεταξύ άλλων φορέων και η τοπική Αναπτυξιακή Τρικάλων Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ(ΚΕΝΑΚΑΠ). Οι υπόλοιποι φορείς είναι : ΕΜΠ-Τμήμα Χημικών Μηχανικών, ΚΑΠΕ, Ερατοσθένης Μελετητική ΑΕ, TERO ΕΠΕ, TWIN NET Πληροφοριακά Συστήματα Ε.Π.Ε., και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας Α.Α.Ε.

ΑΙ4Β: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

Ένα πρωτοποριακό έργο για την Ελληνική Βιομηχανία θα παρουσιάσει το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων-ΙΠΣΥ (imis.athena-innovation.gr) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 1stThessaloniki Science Festival (14-17 Μαΐου, Ηelexpo, Θεσσαλονίκη). Το ΑΙ4Β (www.ai4b.gr), είναι μία καινοτόμα υποδομή πληροφοριακών συστημάτων που έχει στόχο να συμβάλλει στην αποτελεσματική αξιοποίηση της βιομάζας, ανανεώσιμης πηγής ενέργειας με αναγνωρισμένα περιβαλλοντολογικά και οικονομικά οφέλη.

ΑΙ4Β « Η Ελληνική Βιομηχανία αξιοποιεί την βιομάζα μέσα από εφοδιαστικές αλυσίδες» : Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, πρόκειται να ωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρει η υποδομή ΑΙ4B. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες στο AI4B, θα έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν στοιχεία (ποσότητες, τύπος, τοποθεσία, κόστος διακίνησης κ.α.) για τη βιομάζα που παράγουν ή αναζητούν, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν αγοραστές ή πωλητές αντίστοιχα, ανάλογα με τις προδιαγραφές που θα έχουν θέσει.

Η ανάπτυξη και εξάπλωση της χρήσης της βιομάζας χρειάζεται τη συμβολή όλων καθώς τα οφέλη που μπορούν να αποκομιστούν είναι σημαντικά, τόσο για την ανάπτυξη της οικονομίας μέσα από τη συστηματική εκμετάλλευση του μεγάλου δυναμικού βιομάζας που διαθέτει η χώρα μας, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.

Η υποδομή ΑΙ4Β παρέχει υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη δημιουργία εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας και ανιχνεύουν εναλλακτικές δυνατότητες επεξεργασίας και διάθεσής της. Αποσκοπεί στη δημιουργία συμβιωτικών δικτύων από παραγωγούς και χρήστες/παραγωγούς βιομάζας και στη καθιέρωση οικονομικά και περιβαλλοντολογικά βιώσιμων πρακτικών στον τομέα της βιοενέργειας. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το AI4B συλλέγει και διαθέτειΑνοιχτά Δεδομένα για την προσφορά της βιομάζας σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα Συμβιωτικά Δίκτυα είναι μια καινοτόμα προσέγγιση που δημιουργεί γέφυρες μεταξύ επιχειρήσεων στην Βιομηχανία με σκοπό την κοινή διαχείριση διαθέσιμων πόρων και τη βελτίωση της πρόσβασης στις απαραίτητες πρώτες ύλες. Τα Ανοιχτά Δεδομένα διασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες παρέχονται με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες παρακολούθησης σε όλα τα βήματα της αλυσίδας αξιοποίησης της βιομάζας.

Οι επισκέπτες του 1ου Thessaloniki Science Festival θα έχουν πρώτοι την ευκαιρία να δουν ζωντανά τις δυνατότητες της υποδομής AI4B και να ενημερωθούν από την ερευνητική ομάδα του ΙΠΣΥ, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17Μαΐου 2015, από τις 11:00 έως τις 16:00, στον χώρο του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» (Περίπτερο 8 ΔΕΘ). Το1st Thessaloniki Science Festival συνδιοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό "Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo", το Βρετανικό Συμβούλιο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την ΔΕΘ-HELEXPO, τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού «WE», και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....