Οι ορθόδοξοι ναοί και χώροι «πληρώνουν» το τίμημα των βανδάλων που κυρίως ψάχνουν κλοπιμαία αλλά όχι μόνο. Ωστόσο δεν είναι...
μόνο αυτό το μήνυμα της έκθεσης για τα συνολικά 147 περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, που συνέβησαν το 2015. Οπως αποδεικνύεται, στην Ελλάδα υπάρχει αντισημιτισμός.Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, επί του συνόλου των Ιερών Μητροπόλεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, οι υφιστάμενοι ενοριακοί και μοναστηριακοί ορθόδοξοι ιεροί ναοί, μόνον, είναι 9.792, χωρίς να συνυπολογίζονται τα παρεκκλήσια, τα εξωκκλήσια, οι προσκυνηματικοί, ιδιόκτητοι και κοιμητηριακοί ναοί και οι λοιποί χώροι θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Επίσης, οι νομίμως αδειοδοτημένοι ευκτήριοι οίκοι μη χριστιανικών θρησκευτικών κοινοτήτων είναι 20 και ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες των Βουδιστών (7), των Ινδουιστών (3), του Ισλάμ (4) και των Μπαχάι (6), ενώ οι αδειοδοτημένοι ευκτήριοι οίκοι χριστιανικών κοινοτήτων - ομολογιών ανέρχονται σε περίπου 300. Η Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα διαθέτει περισσότερους από 129 ναούς και μονές.
Με βάση την έκθεση το 2015 της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων γνωστοποιήθηκαν 147 περιστατικά εις βάρος διαφόρων χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Εξ αυτών 138 οκτώ αφορούν στον Χριστιανισμό –137 στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα στην Καθολική–, τέσσερα στον Ιουδαϊσμό και πέντε στον Μουσουλμανισμό. Οι βανδαλισμοί στους χριστιανικούς χώρους αφορούν, στην πλειονότητα των περιστατικών, κλοπές και αναγραφή υβριστικών συνθημάτων, ενώ για τους θρησκευτικούς χώρους και τα μνημεία των άλλων θρησκειών τα περισσότερα περιστατικά είχαν στόχο τη βεβήλωση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, «άξιο προβληματισμού είναι ότι, ενώ ο πληθυσμός των Ελλήνων Εβραίων αποτελεί το 0,05% του συνολικού πληθυσμού, το 3% των περιστατικών αφορά τα θρησκευτικά τους μνημεία και σύμβολα και συνδέεται άμεσα με τον αντισημιτισμό, δηλαδή με συγκεκριμένα κίνητρα και ιδεολογίες, οι οποίες οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα και τη δολοφονία 6 εκατομμυρίων συνανθρώπων μας».
«Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων, ώστε η κοινή γνώμη να μπορεί ελεύθερα να μορφώσει άποψη, αποτελεί μια πολιτική απόφαση που συνδέεται όχι μόνο με τη διάχυση της γνώσης αλλά κυρίως με την επιλογή εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Είναι καιρός, η πατρίδα μας να αποκτήσει μεθόδους και διαδικασίες ώστε να μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να μιλάει γι’ αυτά που την αφορούν, χωρίς φόβο αλλά και χωρίς πάθος», σημειώνει στην έκθεση ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, και προσθέτει. «Η θρησκευτική ελευθερία, ο αλληλοσεβασμός, ο διάλογος μεταξύ θρησκευτικών λειτουργών και η αλληλοκατανόηση αποτελούν θεμελιώδεις επιδιώξεις και προϋποθέσεις για την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής συνοχής. Και αυτόν ακριβώς τον στόχο οφείλει να υπηρετεί μια σύγχρονη πολιτική θρησκευμάτων».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής επισημαίνει ότι «η έκθεση προσπαθεί να λειτουργήσει διττά. Από τη μια να αναδείξει τον θρησκευτικό μας πλούτο –ο οποίος είναι πλεονέκτημα για τη χώρα μας– αλλά από την άλλη να μας θυμίσει ότι η διατήρησή του προϋποθέτει τη συνεχή προσπάθεια και το ενδιαφέρον των κρατικών μηχανισμών και της κοινωνίας. Από τη μια δείχνει ότι δεν είμαστε κάποιου είδους “παράδεισος” στον οποίο απολύτως τίποτα αρνητικό δεν συμβαίνει εις βάρος όσων θρησκεύονται (και ειδικά όσων ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες), αλλά από την άλλη, δεν είμαστε, σε καμιά περίπτωση, η “Κόλαση του Αλλου”. Δείχνει, επίσης, ότι μπορούμε και οφείλουμε να γίνουμε καλύτεροι».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....