Post Top Ad

Σάββατο, Ιανουαρίου 28, 2017

Εκδήλωση στο 9ο Γυμνάσιο για το Ολοκαύτωμα

Στα πλαίσια της «Ημέρας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος και την πρόληψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στα σχολεία» που θεσμοθέτησαν οι Υπουργοί Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης και της «Ημέρας μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» που καθιέρωσε η Ελληνική Βουλή και είναι η 27η Ιανουαρίου και με προτεινόμενο θέμα για το 2017 «Το Παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος» έγινε στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων σχετική εκδήλωση με ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό κ. Κώστα Μιχαλάκη, ο οποίος έχει ασχοληθεί διεξοδικά στις μελέτες του με τον εβραϊκό ελληνισμό και έχει εκδώσει το μοναδικό βιβλίο στην Ελλάδα που αναφέρεται στην Εβραϊκή Κοινότητα των Τρικάλων με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα Τρικάλων 1881-1940, προσπάθεια ανάπλασης μιας εποχής».

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Κώστας Μιχαλάκης αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα, τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην παγκόσμια ιστορία, που έγινε από τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με συνολικό αριθμό θυμάτων μεγαλύτερο από εννέα (9) εκατομμύρια (τα θύματα ήταν Εβραίοι, Πολωνοί (Εβραίοι και μη Εβραίοι), τσιγγάνοι, αιχμάλωτοι πολέμου, διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, πολιτικοί κρατούμενοι του Ναζιστικού καθεστώτος, Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλοι) και επεσήμανε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί όνειδος για τον ανθρώπινο πολιτισμό του 20ου αιώνα. Αναφέρθηκε επίσης στους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και στους χριστιανούς Έλληνες που στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.

Στη συνέχεια ο ομιλητής επικεντρώθηκε στη δράση των Εβραίων των Τρικάλων (στο χρονικό διάστημα από την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους έως την είσοδο της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), στα ιδεολογικά ρεύματα που τους επηρέασαν, στις σχέσεις τους με την επίσημη Πολιτεία και τους χριστιανούς συμπολίτες τους και στα προβλήματα της καθημερινότητας που τους απασχολούσαν. Ειδική αναφορά έκανε για τα πολλά μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας των Τρικάλων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης και έκλεισε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι οι Εβραίοι των Τρικάλων ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης σε όλα τα επίπεδα και ότι η παρουσία αυτή συνεχίζεται ως τις μέρες μας, σε πολύ μικρότερο βέβαια βαθμό.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη εκδήλωση και στο τέλος συμφώνησαν όλοι (μαθητές και εκπαιδευτικοί) ότι πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε στο μέλλον γενοκτονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....