Τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2018, πρώτη ημέρα της νέας εποχής για το Ρίζωμα και τον Δήμο Τρικκαίων. Με την επίσημη αναγραφή στο ΦΕΚ, ο Φυσικός Πόρος Ριζώματος πλέον επισήμως είναι Ιαματικός. Η Υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά υπογράφει την υπ’ αριθμόν 11388/26-6-2018 που δημοσιεύεται στο 3047/29-7-2018 ΦΕΚ. Και η απόφαση αυτή γίμνεται δεκτή με πολλά χαμόγελα από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος έσπευσε να πληροφορήσει αμέσως τον αντιδήμαρχο – εκ Ριζώματος – Αχιλλέα Λασπά, που μαζί με τον προκάτοχό του αντιδήμαρχο Ηλία Παπανικολάου, επί 4 σχεδόν χρόνια μερίμνησαν για τη συγκεκριμένη αναγνώριση. Ως μέλη του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), με τη συνδρομή του ειδικού συνεργάτη του Δήμου κ. Χάρη Καλλιάρα, και τη συνεργασία του προέδρου και του γενικού γραμματέα του ΣΔΙΠΕ, Γιάννη Καραγιάννη (Δήμαρχο Λαγκαδά) κ. Μάρκου Δανά, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.
Ετσι, «Αναγνωρίζεται ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος “Παναγιά” που βρίσκεται στην Τοπική Κοινότητα Ριζώματος, της Δημοτικής Ενότητας Παραληθαίων, τοπωνύμιο θέσης εμφάνισης Παναγιά, του Δήμου Τρικκαίων, της Π.Ε. Τρικάλων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας»
Μια κίνηση που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, επί Δήμαρχου Παραληθαίων κ. Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος ενέταξε τον τότε Δήμο στον ΣΔΙΠΕ, συνεχίστηκε επί Δήμαρχου Τρικκαίων κ. Χρήστου Λάππα και επισταμένως ολοκληρώθηκε με συνεχείς και επισταμένες προσπάθειες επί Δημάρχου Δημήτρη Παπαστεργίου. Μια ολοκλήρωση, που είναι πλέον μια νέα αρχή: επειδή ο Δήμος Τρικκαίων έχει μεριμνήσει, έχει προχωρήσει τις σχετικές μελέτες, έχει συνεργαστεί και συνομιλήσει με τους κατοίκους του Ριζώματος, έχει ανταλλάξει απόψεις για βασικές αρχές δράσεων με ειδικούς και επιστήμονες, προχωρά στο επόμενο στάδιο. Αυτό, της συνεργασίας με του ριζωματιανούς για το και πώς ακριβώς θα γίνει στο χωριό. Πώς ακριβώς, ο φυσικός πόρος «Παναγιά» Δήμου Τρικκαίων, όπως λέγεται, θα μπορεί να αποτελέσει κέντρο ουσιαστικής ανάπτυξης για την περιοχή, παροχής υπηρεσιών υγείας και ευεξίας σε χιλιάδες επισκέπτες.
Αυτή η απόφαση είναι το επόμενο στάδιο, είναι η επόμενη φάση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής που σε λιγότερα από 4 χρόνια ολοκλήρωσε ο Δήμος Τρικκαίων με τη μέγιστη επιτυχία. Επρόκειτο για μια σύνθετη διαδικασία, που ουσιαστικά έθετε επί τάπητος όλα τα δεδομένα για την περιοχή, τον ιαματικό πόρο, τα οφέλη του, τον Δήμο Τρικκαίων, τη γραφειοκρατία, τα προαπαιτούμενα για να αναγνωριστεί ο πόρος. Αυτή η αναγνώριση, πλέον, αλλάζει τα δεδομένα συνολικότερα για τον Δήμο, αφού είναι ένα από τα δύο μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια που ξεκίνησαν το 2014 και υλοποιούνται: το άλλο είναι το «Σχέδιο Ασκληπιός» με τα φαρμακευτικά φυτά, που επίσης μπήκε στις ράγες.
Τι είναι ο πόρος
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο ιαματικός πόρος:
– έχει θερμοκρασία 23°C, ηλεκτρική αγωγιμότητα (μ.ο.): 1580 μS/cm, ενεργό οξύτητα (Ph) (μ.ο.): 7,7, ραδιενεργά στοιχεία: ραδόνιο (Rn) (μ.ο.): 1,3 Bq/I, ράδιο (Ra) (μ.ο.): < 0,1 Bq/I, ουράνιο (U): < 1 Bq/I. Χημικά στοιχεία: Na, HC03 , SiO2 , Mg, Κ, Β, F και αέρια: H2 S.
– Η παροχή σε κυβικά μέτρα ανά ώρα είναι: 45 m3 /h.
– Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: υπόθερμος, αλκαλικός, υδροθειούχος, οξυανθρακικός, με Na, HC03 , SiO2 , Mg, K, B, F. 2.
– Τρόπος χρήσης: Λουτροθεραπεία.
– Ιαματικές ιδιότητες
Ενδείξεις: Ρευματικές παθήσεις, χρόνιους ρευματισμούς, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, παθήσεις νευρικού συστήματος.
Αντενδείξεις: καρδιακές παθήσεις, οιδήματα κάτω άκρων, στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων, κακοήθεις νεοπλασίες, νευρικές και ψυχικές παθήσεις, ενεργός φυματίωση, εγκυμοσύνη μετά τον έκτο μήνα.
Από το γραφείο Τύπου
Post Top Ad
Παρασκευή, Αυγούστου 03, 2018
Επισήμως ιαματικό το νερό στο Ρίζωμα Δ. Τρικκαίων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....