Post Top Ad

Δευτέρα, Μαΐου 13, 2019

Στο 2,5% η ψαλίδα δίχως υπολογισμό των νέων μέτρων

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis, η πρώτη αποκλειστικά για τις ευρωεκλογές την οποία δημοσιεύει το Documento, διεξάχθηκε από την περασμένη Δευτέρα 6 Μαΐου μέχρι την Τετάρτη 8 Μαΐου.


Και ακριβώς επειδή η δημοσκόπηση συνέπεσε με την ανακοίνωση των φιλολαϊκών μέτρων το βράδυ της Τρίτης από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο αντίκτυπός τους στο σώμα των ψηφοφόρων δεν έχει καταγραφεί στην παρούσα μέτρηση αφού δεν είχε τεθεί το σχετικό ερώτημα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί για μείζονα θέματα όπως το εν λόγω πακέτο μέτρων, απαιτείται η παρέλευση τουλάχιστον ενός 48αώρου προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την κρίση των πολιτών.

Η δημοσκόπηση καταγράφει την πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές και μόνο, ενώ μέσα από άκρως ενδιαφέροντα ερωτήματα αναδεικνύονται ποιοτικά στοιχεία και κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα έχει τεθεί και ένα ερώτημα για τις εθνικές εκλογές, που έχει να κάνει με τη λεγόμενη παράσταση νίκης.



Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν είναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ισχνή, ενώ παρουσιάζεται αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος (περίπου 67%) σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα, σε αντίθεση με τη ΝΔ που φαίνεται ότι έχει πιάσει ταβάνι (πάνω από 82%). Παράλληλα είναι σημαντικό το ποσοστό μετακίνησης ψηφοφόρων της ΝΔ το 2015 προς τον ΣΥΡΙΖΑ (7,23%).

Εξ αυτού όμως θα μπορούσε να συμπεράνει βασίμως κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εθνικές εκλογές θα ανεβάζει κι άλλο τη συσπείρωσή του, αφού παραδοσιακά η κάλπη των ευρωεκλογών είναι πιο «χαλαρή», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων προέρχεται από πολίτες που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015.



Για την ουσία τώρα των αριθμών, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η διαφορά των δύο κομμάτων είναι 2,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ, ενώ η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το 7%.



Αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια μέτρα θεωρείτε σημαντικά για το μέλλον σας και το μέλλον της Ελλάδας;», ενώ για μια ακόμη φορά οι πολίτες δηλώνουν απαισιόδοξοι (με σαφή όμως καθοδική πορεία) τόσο για το πορτοφόλι τους το επόμενο διάστημα όσο και για την οικονομία.

Στην πρόθεση ψήφου για τις επερχόμενες ευρωεκλογές η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και έπονται το ΚΙΝΑΛ με 5,5% και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθούν με 1,9% η Ελληνική Λύση, με 1,5% το ΜέΡΑ25, με 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας, με 1% το Ποτάμι, η Λαϊκή Ενότητα και η Δημιουργία Ξανά, με 0,6% η Ενωση Κεντρώων και με 0,4% οι ΑΝΕΛ. Κάτω από το 1% υπάρχει μια σειρά από κόμματα τα οποία αθροιστικά συγκεντρώνουν 4,6% χωρίς κανένα να ξεπερνά το 0,8%. Στο 11,8% ανιχνεύεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Συσπειρώσεις – μετακινήσεις και πολιτικοί αρχηγοί

Το «εύρος διαφορών» στα ποσοστά των κομμάτων έχει τη σημασία του, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από το 25,5% έως το 30,5% και τη ΝΔ από το 27,9% έως το 33,1%. Δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων δεν μπορεί να ξεπεράσει το 7,6% υπέρ της ΝΔ και το 2,1% σε περίπτωση που πρώτο κόμμα αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.



Στη δημοσκόπηση λίγες ημέρες πριν από την ευρωκάλπη το κυβερνών κόμμα ανεβάζει τη συσπείρωσή του στο 67,43%, με τη ΝΔ να παραμένει ψηλά και συγκεκριμένα στο 82,41%. Το 10,61% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μετακινείται προς τη ΝΔ, ενώ την αντίθετη πορεία, από τη ΝΔ στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει το 7,23% των ψηφοφόρων της ΝΔ.



Παρότι φαίνεται πως μεγάλο ποσοστό διαφωνεί στο ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα λάθη, οδήγησε μέσα στις δυσκολίες τη χώρα μακριά από το φάσμα της χρεοκοπίας», ποσοστό 39,5% συμφωνεί και «μάλλον συμφωνεί» με την άποψη αυτή. Το γεγονός ότι το ποσοστό της θετικής αυτής αποδοχής υπερβαίνει κατά πολύ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ με άξονα την εικόνα του ανθρώπου που έβγαλε τη χώρα από την κρίση.



Στο ερώτημα «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του στα οικονομικά για να βελτιώσει τη ζωή των Ελλήνων;» το 49% εκφράζει διαφωνία, το 9% «μάλλον διαφωνεί», το 16,5% «μάλλον συμφωνεί», το 20,5% «συμφωνεί» και το 5,1% «δεν γνωρίζει, δεν απαντά». Ενδιαφέρον έχει ότι εάν και για τους δύο αρχηγούς υπερισχύει η δυσπιστία, στο σύνολο των θετικών απόψεων ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει ποσοστό 39,5% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 37%.



Στο ερώτημα «Γενικά πιστεύετε ότι η χώρα οδεύει…» το 59,3% απαντά «μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση», το 34,5% «μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση».

Στο ερώτημα «Η οικονομική σας κατάσταση το επόμενο διάστημα…» το 37,2% απαντά «θα χειροτερέψει», το 31,2% «θα μείνει ίδια», το 25,5% «θα καλυτερέψει».

Οι προτεραιότητες των πολιτών

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις στο ερώτημα «Ποια από τα παρακάτω μέτρα θεωρείτε πιο σημαντικά για το μέλλον σας και το μέλλον της Ελλάδας;», στο οποίο οι ερωτηθέντες είχαν τη δυνατότητα δύο επιλογών. Σίγουρα ξαφνιάζει ευχάριστα ότι αξιολογούν τον «εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος» πιο ψηλά από το «κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες» και την «κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών».



Συγκεκριμένα, το 50,8% απαντά «η μείωση των φόρων και μείωση του ΦΠΑ», το 45,7% «η δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους», το 20,9% «ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού μας συστήματος», το 19,6% «η αύξηση του ελάχιστου μισθού», το 16,7% «η κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών», το 15,9% «το κλείσιμο των συνόρων για τους μετανάστες», το 14,4% «η αύξηση των συντάξεων» και τέλος το 8,6% «οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων».



Στο ερώτημα «Ποιο από τα δύο κόμματα θα μπορούσατε να ψηφίσετε;» το 57,9% δεν θα ψήφιζε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, το 26,8% σίγουρα θα τον ψήφιζε, το 11,2% ίσως να τον ψήφιζε και το 4,1% απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, το 51,8% δεν θα την ψήφιζε ποτέ, το 24,7% σίγουρα θα την ψήφιζε, το 19,9% ίσως να την ψήφιζε και το 3,6% απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».



Τέλος, σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης στις εθνικές εκλογές, έμεινε σχεδόν στο ίδιο ποσοστό (54,3% έναντι 54,7% στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις 23-24 Μαρτίου) σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, αυξήθηκαν (30% από 26,3%) όσοι εκτιμούν ότι θα επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μειώθηκαν κατά 3,7% όσοι απάντησαν «ΔΓ/ΔΑ», γεγονός που καταδεικνύει ότι όσο πλησιάζουμε στην ευρωκάλπη το ποσοστό των αναποφάσιστων θα μειώνεται, κατά βάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

TAYTOTHTA ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα Documento Ημερομηνία διεξαγωγής: Η έρευνα διεξάχθηκε από τη Δευτέρα 6 έως την Τετάρτη 8 Μαΐου. Μέθοδος: Η δειγματοληψία έγινε με river sampling από το διαδίκτυο με αλγοριθμική δειγματοληψία στον γενικό πληθυσμό (ηλικία 17+) και στη συνέχεια με ειδική στόχευση στο φύλο και στην ηλικία (ηλικιακή ομάδα 65+) με χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Τα καλώς συμπληρωμένα ερωτηματολόγια ανήλθαν σε 5.286. Από αυτά εξάχθηκε ένα τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα με βάση το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, τη γεωγραφία (σε επίπεδο περιφέρειας) και την προηγούμενη ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Το τελικό δείγμα ανήλθε σε 1.286. Δεν χρησιμοποιήθηκε στάθμιση. Η έρευνα διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες της ESOMAR για τη διαδικτυακή έρευνα. Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ 63. Διάστημα Εμπιστοσύνης: 95%. Περιθώριο Σφάλματος: +/- 3,5%.
https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....