Post Top Ad

Τετάρτη, Ιανουαρίου 29, 2020

Παύση προστασίας της α’ κατοικίας από 1η Μαΐου

Έρχεται «μπαράζ» πλειστηριασμών από 1η Μαΐου – Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Η πλήρης παύση της προστασίας πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού σε ό, τι αφορά τους πλειστηριασμούς για τα νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε αναζήτηση λύσεων.
Με «άγριες» διαθέσεις τράπεζες και Funds

Η τακτική που θα ακολουθηθεί από τις τράπεζες και τα Funds είναι μία πιο επιθετική μορφή διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών δανείων, με πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία ή τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στο νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως, δεχτεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένου και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

Στο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη για όσους οφειλέτες χάνουν την πρώτη κατοικία τους με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να δίνεται επίδομα στέγασης ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες τους είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω οικονομικών προβλημάτων για την εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων του δανείου του, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει προφορικά, αλλά και εγγράφως την τράπεζα.

Στόχος πρέπει να είναι ο διακανονισμός της οφειλής και η ρύθμιση της με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η ομαλή αποπληρωμή των χρεών του.



Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν ακολουθήσει αυτή τη λύση, οι τράπεζες θα πρέπει πριν ξεκινήσουν τις δικαστικές ενέργειες και καταγγελίες των δανείων να ακολουθήσουν τη διαδικασία του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κώδικας υποχρεώνει τις τράπεζες, πριν καταγγείλουν το δάνειο και πριν προσφύγουν στα δικαστήρια να βρουν μια λύση σε συνεργασία με τον δανειολήπτη. Η λύση αυτή προκύπτει από τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε ο δανειολήπτης χαρακτηρίζεται μη συνεργάσιμος και τότε ξεκινάνε τα … δύσκολα.

Τα βήματα που ακολουθούνται από την τράπεζα προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη της οφειλής είναι τέσσερα:
εξώδικη καταγγελία της δανειακής σύμβασης απαιτώντας ολόκληρο το ποσό του δανείου
έκδοση διαταγής πληρωμής ως απαραίτητο μέσο για την έναρξη των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης – πλειστηριασμών ακινήτων
επίδοση έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης στον οφειλέτη και
πλειστηριασμός
Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας κατασχέσει η τράπεζα την περιουσία σας

Οι ενέργειες πρέπει να γίνουν άμεσα και συγκεκριμένα:
Κατ’ αρχάς ως μέσο άμυνας εναντίον της διαταγής πληρωμής ο νόμος προβλέπει την ανακοπή εντός προθεσμίας 15 εργασίμων ημερών από την επίδοση .
Όταν υπάρχουν ελαττώματα στην εγκυρότητα της τελευταίας πράξης της εκτέλεσης μέσα σε 60 ημέρες αφότου μεταγράφει η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης πρέπει να κατατεθεί ανακοπή.
Είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορεί να κατατεθεί αίτηση διόρθωσης της κατασχετήριας έκθεσης. Στην αίτηση αυτή επισημαίνουμε σφάλματα ως προς την περιγραφή του κατασχεθέντος, την εκτίμηση και την τιμή πρώτης προσφοράς. Ύστερα από την ανακοπή το αρμόδιο κατά το άρθρο 933 δικαστήριο, δικάζει κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και αν γίνει δεκτή μπορεί να διατάξει τη διόρθωση της έκθεσης κατάσχεσης. Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, που κατάσχεται, λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως όριζε η παλαιότερη διάταξη.
Δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες πριν τον πλειστηριασμό μπορεί να κατατεθεί αίτηση για την αναστολή του πλειστηριασμού για 6 μήνες με εγγυοδοσία κατ’ άρθρο 1000 ΚΠολΔικ.

Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με τον Ν. 4605/2019, μπορεί να αποτραπεί ο πλειστηριασμός χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια, αρκεί ο δανειολήπτης να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Νόμου.
https://www.tromaktiko.gr
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....