Post Top Ad

Σάββατο, Ιουνίου 25, 2022

Το σχολείο Αγγλικών «Vasso N. Karali» στις Πρέσπες

Με το τέλος των μαθημάτων του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Αφετηρία μας τα Μεγάλα Καλύβια και προορισμός, αυτή την φορά, οι Πρέσπες.

Πρώτη στάση μας στον παραπόταμο του Αλιάκμονα, Βενέτικο όπου απολαύσαμε το επιβλητικό φαράγγι που έχει σμιλεύσει η δύναμη του νερού και έλκει σαν μαγνήτης κάθε περαστικό να βουτήξει στο πεντακάθαρο νερό. Αναφερθήκαμε στον μύθος που λέει ότι σε ένα από τους βράχους υπάρχει το χνάρι του Βουκεφάλα, του αλόγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στο δρόμο για τις Πρέσπες, μόλις μια μικρή παράκαμψη από την Εγνατία οδό υπάρχει το άγνωστο σε πολλούς αλλά εντυπωσιακό Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών. Πραγματικά δεν περιμέναμε να ταξιδεύσουμε 40 εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν και συναντήσουμε τους μεγαλύτερους στον κόσμο χαυλιόδοντες προϊστορικών μαμούθ, κρανία ιπποπόταμων και σκελετούς ελεφάντων. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν την ζεστή υποδοχή από τον πρόεδρο της κοινότητας και την ξενάγηση από τον κ. Μπόκα Φώτη.

Μία ώρα δρόμος και κάτι μετά το Μουσείο και φθάνουμε στις Πρέσπες. Διασχίζουμε το οροπέδιο που είναι καλυμμένο με καλλιέργειες φασολιών, βασικό έσοδο μαζί με τον τουρισμό για τους κατοίκους των χωριών της Πρέσπας. Πρώτη μας στάση ο Αγ. Γερμανός όπου μας περίμενε η εξαιρετική ξεναγός κ. Βάσω Κυριαζή. Με την καθοδήγησή της επισκεφθήκαμε τον ανακαινισμένο Νερόμυλο, νεροτρυβή και Μαντάνι, όπου οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την διαδικασία της άλεσης και το πλύσιμο των μάλλινων στην προβιομηχανική εποχή. Δεν χάσαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε και τις αγιογραφίες της Βυζαντινής εκκλησίας του 11ου αιώνα. Οι πληροφορίες που μας μετέφερε η ξεναγός κ. Αμαλία κέντρισαν την προσοχή όλων μας.

Στις Πρέσπες όμως το πρώτο μέλημα τους επισκέπτη είναι να παρατηρήσει τα πουλιά. Μικροί αλλά και μεγάλοι στο λόφο της Κρήνης με τα τηλεσκόπια που μας παραχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών προσπαθούμε να δούμε το σεργιάνι των αργυροπελεκάνων στα ανάβαθα προς αναζήτηση ψαριών. Το πλατσούρισμα από αγριόπαπιες και τα αγριοπαπάκια, την απογείωση των πελαργών, τις φωνασκίες των ροδοπελεκάνων και το κρυφτό των κρυπτοτσικνιάδων στις καλαμιές. Τα επιφωνήματα χαράς σε κάθε εντοπισμό πουλιού καλύπτουν την αναλυτική και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ζωής στην λίμνη από την ξεναγό μας κ. Αμαλία.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο νησάκι του Αγ. Αχιλλείου. Διασχίσαμε την γέφυρα που ενώνει το νησάκι με την στεριά, χαζεύοντας τους ντόπιους ψαράδες της γέφυρας και τα πουλιά να παίζουν κρυφτό στις καλαμιές, φθάσαμε μέχρι την γκρεμισμένη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου του 10ου αιώνα. Ο όγκος του ναού μαρτυρεί πλήθος κατοίκων σε αλλοτινές εποχές. Η Πρέσπα πρόσφερε απλόχερά στους κατοίκους της το οροπέδιο για καλλιέργεια, τα γύρω πανύψηλα βουνά για κτηνοτροφία και το νερό της για αλιεία. Σήμερα προστίθεται και ο τουρισμός.

Τελευταίο σταθμός μας οι Ψαράδες. Είναι το μοναδικό παραλίμνιο χωριό της Μεγάλης Πρέσπας στο τριεθνές σημείο συνάντησης των τριών χωρών Ελλάδας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Δοκιμάσαμε την ντόπια κουζίνα και πραγματοποιήσαμε βαρκάδα στα κοντινά παραλίμνια ασκηταριά με τις βραχογραφίες.

Νομίζουμε ότι ήταν μια εμπειρία πολύ διαφορετική και διδακτική η οποία θα μείνει χαραγμένη στην παιδική μνήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....