Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, είναι ο θεσμός που επηρεάζει σήμερα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την καθημερινότητα των πολιτών, αφού χαράσσει και υλοποιεί δημόσιες πολιτικές, οι οποίες έχουν άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Οι Δήμοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας κι ως εκ τούτου, το μοντέλο ανάπτυξης που θα επιλέξουμε , θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το μοντέλο ζωής που θα επικρατήσει στις πόλεις μας στο άμεσο μέλλον.
Μπροστά στη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν αφενός οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αφετέρου οι επιπτώσεις της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης, οι Δήμοι μας καλούνται να επανασχεδιάσουν το μοντέλο αστικής ανάπτυξης και λειτουργίας των πόλεων.
Ο επανασχεδιασμός αυτός έρχεται να ενισχύσει το άλλο μεγάλο εγχείρημα που υπηρετεί η ελληνική αυτοδιοίκηση, την διάδοση και επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας. Οι δείκτες που χρησιμοποιούμε για να δούμε πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επίτευξη των στόχων αυτών, είναι ένα πολύ χρήσιμο κι αξιόπιστο «εργαλείο» για να μετρήσουμε τις επιδόσεις μας ως Αυτοδιοίκηση.
Οι Δήμοι αναδεικνύονται σε βασικούς πρωταγωνιστές στην υλοποίηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι ο ρόλος αυτός θα γίνει στο μέλλον, ακόμη μεγαλύτερος. Στη σκιά της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε, καλούμαστε να συμβάλουμε άμεσα στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης , με συγκεκριμένα μετρήσιμα ποσοστά.
Παράλληλα, παρά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση αυτή, παραμένει ενεργός ο στόχος μας για σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταγράφοντας σε ετήσια βάση τις ενεργειακές καταναλώσεις κι εκπομπές CO2 , σε όλο σχεδόν το φάσμα των δραστηριοτήτων μας ( από τη λειτουργία δημοτικών κτιρίων κι εγκαταστάσεων, μέχρι τον οδοφωτισμό και τα οχήματα, την ύδρευση , την οδική ασφάλεια, κλπ) , προχωρώντας σε «πράσινο» εκσυγχρονισμό των υποδομών τους.
Στο άμεσο μέλλον οι δήμοι θα εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο προγράμματα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνον ως στροφή προς την πράσινη ενέργεια, αλλά και για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, που σήμερα έχει επιβαρυνθεί υπέρογκα.
Δεκάδες Δήμοι εφαρμόζουν ήδη τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία αποδίδουν έχοντας θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων , στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων.
Οι Δήμοι τέλος είναι αυτοί που θα σηκώσουν το κύριο βάρος της μετάβασης στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, που είναι «κλειδί» για ένα βιώσιμο μέλλον. Συντελείται μία τεράστια αλλαγή στο κομμάτι της κυκλικότητας της οικονομίας σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην ανακύκλωση, μαζί με διαλογή στην πηγή.
Αντιμετωπίζοντας ολιστικά την μεγάλη πρόκληση για αλλαγή, οι Δήμοι της χώρας έχουν υποβάλλει βιώσιμες επενδυτικές προτάσεις, επιχειρώντας να αντλήσουν πόρους για πόλεις πράσινες και βιώσιμες, δημιουργώντας θετικό αναπτυξιακό πρόσημο στις τοπικές μας κοινωνίες.
Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί στον τομέα των υποδομών που αφορούν το πόσιμο νερό και τη δημιουργία δικτύων αποχέτευσης, αξιοποιώντας το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Όμως οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις , θα γίνουν στον τομέα της ενέργειας .Οι Δήμοι προωθούν το μοντέλο των δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων και την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γεωθερμία . Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» καθώς και η πρόσκληση των 320 εκ. ευρώ από το RRF και το ΕΣΠΑ για Smart Cities, είναι οι ισχυρές βάσεις που μας επιτρέπουν να βλέπουμε περισσότερο αισιόδοξα, το ενεργειακό μας μέλλον.
Ως χώρα συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της Ε.Ε. για 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις ως το 2030. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν πως για τους Δήμους μας, ο σημαντικότερος από τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, είναι αυτός που αφορά το κλίμα.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο σε κάθε δραστηριότητα και υπηρεσία μας, από την εκτέλεση των τεχνικών έργων, την πολεοδομία και τη χωροταξία, μέχρι και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας , εκδίδουμε πιστοποιητικά ή σχεδιάζουμε κοινωνικές παρεμβάσεις. Η υγεία και η ευεξία, η εκπαίδευση , η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η καινοτομία, η ανάπτυξη και η επιχειρηματικότητα, η κατανάλωση και η παραγωγή, η πολιτική προστασία , είναι περιβαλλοντικά ζητήματα .
Οι Δήμοι καλούμαστε να κάνουμε μια «επανάσταση», όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει εφεξής να διαχειριζόμαστε όλες τις δράσεις μας, αφού όλες τελικά έχουν επίπτωση στο περιβάλλον. (*) Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα συμμετέχει στο Olympia Forum IΙI, το οποίο θα διεξαχθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Δημήτρης Παπαστεργίου Δήμαρχος Τρικκαίων, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....