Κύπρος, Ελλάδα, ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες
αποσπώντας
το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Ταινίες τεκμηρίωσης – Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης – Λύκεια.
Η ταινία με τίτλο: Κύπρος: μια αφήγηση, μια ιστορία είναι μια παραγωγή του Ομίλου Προφορικής Ιστορίας και του Ομίλου Κινηματογράφου και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του 4ου Πειραματικού ΓΕΛ Τρικάλων Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και του 1ου Λυκείου Εθνάρχου Μακαρίου Πάφου που συμμετέχουν στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Χρυσοπράσινο Φύλλο» για τη διετία 2021-2023.
Πρόκειται για μια προσπάθεια συνάντησης με την ιστορία και αναψηλάφησης της τραγωδίας της Κύπρου μέσα από την προφορική ιστορία της κ. Χριστίνας Κωνσταντούλα που έζησε τον Αττίλα, ως σύζυγος του λοχαγού της ΕΛΔΥΚ κ. Ηλία Κωνσταντούλα ευρισκόμενη στην Κύπρο με τα δύο της παιδιά την εποχή του Πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουνίου 1974 και της τουρκικής εισβολής πέντε ημέρες μετά.
Η μαρτυρία της κας Κωνσταντούλα - η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι διέμενε δίπλα στην Πράσινη γραμμή - πλαισιώνεται από μαρτυρίες μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών από την Κύπρο οι οποίοι/ες επισκέφθηκαν το σχολείο μας και δέχθηκαν να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες της οικογένειάς τους και για όσα έχουν ακούσει για τα γεγονότα εκείνων των ημερών από κατοίκους της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και άλλων περιοχών (παρόλο που ακόμα και σήμερα πολλοί δε θέλουν να μιλούν για εκείνα τα γεγονότα ούτε να τα θυμούνται…). Η ταινία εμπλουτίζεται με οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο τεκμηρίωσης της ΕΡΤ και από τη μαγευτική φωνή της Αγγελικής.
Η ομάδα μας, μέσα από την αφήγηση των γεγονότων της Κύπρου επιδιώκει -πέρα από μια ταινία τεκμηρίωσης - να καταθέσει και μια ηχηρή διαμαρτυρία τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος και η συχνά οξεία αντιπαράθεση γύρω από τις διάφορες πτυχές του στη διεθνή και εσωτερική πολιτική σκηνή φανερώνουν πόσο δύσκολο είναι - ειδικά σήμερα που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται - να μιλάμε για Κράτος δικαίου, δημοκρατία και σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.
Ευχαριστούμε θερμά, για ακόμα μία φορά, τις κυρίες Χριστίνα Κωνσταντούλα, Μαρία Κούρτη και Σοφία Στεφανοπούλου και τα παιδιά του 1ου Λυκείου Εθνάρχου Μακαρίου Πάφου που δέχθηκαν να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους μαζί μας.
Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας είναι οι:
Δημητριάδης Θωμάς, Γκόζκου Έλλη (αφήγηση, σενάριο-σκηνοθεσία) Γάλλου Βασιλική, Ευθυμίου Ευτυχία, Κάβρα Ανθή(έρευνα) Αγγέλη Εμανουέλα (κάμερα-editing) Mπουρλιού Αγγελική (φωνή-τραγούδι) Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Βάγγου Ευφροσύνη Αποστόλου Μαριάννα Μπαλαμώτη Ελένη Τσιάκα Ζωή
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=maQorDlUFEg
Τα στατιστικά του διαγωνισμού: Κύπρος, Ελλάδα, ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 259 σχολικές μονάδες και περίπου 13.000 μαθητές/τριες:
105 από την Κύπρο
148 από την Ελλάδα
6 από την Ομογένεια
136 από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
123 από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Υποβλήθηκαν συνολικά 1359 μαθητικές δημιουργίες:
56 διηγήματα
780 εικαστικά έργα (ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, τρισδιάστατες κατασκευές)
38 εφημερίδες
33 παραμύθια
125 ταινίες (σποτ, μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης)
216 πρότζεκτ
19 ιστοσελίδες
92 μουσικές συνθέσεις
Τα κριτήρια αξιολόγησης των έργων αφορούν:
-στη συνάφεια των μαθητικών δημιουργιών με το θέμα του διαγωνισμού
-στην αρτιότητα των μαθητικών έργων
-στα μηνύματα των δημιουργών
-στην πρωτοτυπία
-στην τήρηση των ειδικών όρων της προκήρυξης
-στη συμμετοχή των μαθητών
-στην ποιότητα του υποβληθέντος έργου: εικαστική (για τα εικαστικά έργα) ή φιλολογική (για τα λογοτεχνικά έργα) ή οπτικοακουστική (για τις ταινίες, τις μουσικές συνθέσεις και τις ψηφιακές δημιουργίες)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To trikalazoom.gr δίνει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να εκφράζονται ελεύθερα αλλά δεν υιοθετεί τα σχόλια κανενός.
Το περιεχόμενο διατίθεται ελεύθερα χωρίς περιορισμούς υπό τον όρο της παραπομπής στην αρχική του πηγή.
Ευχαριστούμε και καλή συνέχεια....